+385 99 226 7176

Dimni top sublimator (100P) s upaljačem

119,90 (903,39 kn)

Nema na zalihi

Dimni top sublimator (100P) s upaljačem

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU 11976 Category

Način rada dimnog topa – sublimatora oksalne kiseline
za tretman pčela protiv nametnika varoe

Dimni top (sublimator)  specifičan je po tome što koristi oksalnu kiselinu u tekućem obliku – tinkturi. Prije početka tretmana pčela potrebno je zagrijati dimni top, odnosno komoru za sagorijevanje do vidljive tamno crvene boje. Tada pumpicom ubacimo tri mlaza u sistem i pustimo da izdimi do kraja. Kad prestane dimiti, dimni top ima radnu temperaturu za tretman zajednica sublimiranjem oksalne kiseline (sublimira na 1600C do 1900C). Jednostavnim stiskanjem pumpice u komoru za isparavanje apsolutno točno utiskujemo 1,5 ml tinkture koja sadrži 0,5g oksalne kiseline. Dvanaest sekundi (brojimo do 12) je potrebno da prestane dimiti – sublimirati. Distribucija dima je blaga i ujednačena, dim je mlak te ne izaziva nikakvu reakciju pčela. Po osobnoj prosudbi, postupak ponavljamo na istoj ili se premjestimo na drugu košnicu.

NAČIN DOZIRANJA – DIMLJENJA
– male zajednice i nukleuse koji gusto zaposjedaju 6 okvira tretira se s jednim dimom, odnosno 1,5 ml tinkture koja u sebi sadrži 0,5g oksalne kiseline.
– srednje zajednice koje gusto zaposjedaju LR sanduk (10 LR okvira) tretira se s dva dima, odnosno 3 ml tinkture koja u sebi sadrži 1g oksalne kiseline.
– velike zajednice koje gusto zaposjedaju dva LR sanduka tretira se tri ili četiri dima, koja u sebi sadrže 1,5g ili 2g oksalne kiseline*.
*(navedene male koncentracije ne utječu na ponašanje pčela i nema štetnih posljedica za njihovo zdravlje što omogućava višekratni godišnji tretman, odnosno dimljenje svake generacije pčela. Tinkturu oksalne kiseline koju koristi dimni top je sintetizirala tvrtka T.T.T d.o.o. te odbija odgovornost za moguće posljedice prilikom uporabe bilo kojeg drugog preparata).
VAŽNO: Po završetku svih tretmana dimni top je potrebno isprati s decilitrom ili dva vode da se iz sistema za dimljenje, cjevčica i pumpice uklone ostaci kiseline. Pranjem ćemo značajno produljiti vijek trajanja pumpice (lako ju je moguće promijeniti pomoću priloženog imbus ključa).
NAPOMENE:
 Vremenske prilike ne utječu na valjanost tretmana.
 Prilikom rada dimni top treba držati vodoravno ili blago nagnut prema dolje da ne dolazi do pregrijavanja cijelog uređaja.
 Dimni top ne treba ostavljati predugo upaljen a da se ne koristi jer može doći do pregrijavanja (tinktura oksalne kiseline koju utiskujemo u cjevčicu ujedno i hladi cijelu konstrukciju).
 Prilikom dimljenja sa sublimatorom potrebna je zaštitna oprema (rukavice i maska za disanje).
 Uočene nedostatke kod uređaja prijaviti kod prodavatelja gdje je uređaj kupljen.
 Distributer odbija i poriče svaku odgovornost za nezgode nastale neadekvatnom upotrebom uređaja.

Težina 0,92 kg
Shopping Cart
Scroll to Top