+385 99 226 7176

Mliječna kiselina 1/1 80%

8,75 (65,93 kn)

Mliječna kiselina 1/1 80%

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU 10817 Category

Jedan od načina suzbijanja varroe (grinje) je upotreba mliječne kiseline. Mliječna kiselina (lactic acid) uz oksalnu (oxalic acid) i mravlju (formic acid) dozvoljena je za upotrebu i u eko-bio pčelarstvu. Mliječna kiselina i inače je prisutna u određenoj koncentraciji u samom medu čiji je prirodni sastojak. Tu kiselinu također nalazimo i u mlijeku, siru, sokovima, zelju i drugom.

Djelovanje mliječne kiseline je za razliku od mravlje kiseline koja djeluje hlapljenjem – parama, kontaktno. Primjenjuje se u kasnu jesen, ali se može koristiti i u aktivnoj sezoni na rojevima, kako prirodnim tako i umjetnim, ali svakako prije stadija poklapljanja legla. Upotrebom mliječne kiseline za suzbijanje grinje varroe izbjegava se moguća pojava rezidua u pčelinjim proizvodima. Nakon samog tretiranja pčela mliječnom kiselinom njezina se koncentracija u medu povećava, ali vremenom ona hlapi i spušta se na normalnu prirodnu koncentraciju.

Zbog te činjenice ukoliko je potrebno suzbijanje varroe možemo njome vršiti i na proljeće. Sama mliječna kiselina najmanje od svih sredstava utječe na promjenu samog prirodnog okusa meda.

Formula mliječne kiseline je CH 3 CHOHCOOH i poput samog naziva koji nosi “kiselina” predviđa prilikom upotrebe pažnju, pridržavanje uputa proizvođača i upotrebu zaštitnih sredstava: pregače, rukavica…

Tretman mliječnom kiselinom pčelari sa većim brojem košnica izbjegavaju zbog toga jer navodno zahtjeva više rada i vremena za dosljedno provođenje tretmana. Kako mliječna kiselina ne pokazuje nikakvu škodljivost naspram pčela i pčelinjih zajednica pčelari bi je trebali ako nikako drugačije bar povremeno imati u svom planskom tretmanu.

Primjena mliječne kiseline:

Efikasnost upotrebe pokazala se kod rojeva pčela, međutim može se upotrebljavati vrlo uspješno i kod pčelinjih zajednica unutar košnice i to prskanjem 15%-tne kiseline direktno po okvirima s pčelama. Tretman se provodi u ranim jutarnjim satima kada su pčele još u košnici ili kasnije pred večer kada se sve ili većina pčela vrati u košnicu.

Sam tretman kako bi bio što učinkovitiji treba ponoviti 2 do 3 puta. Iako je mliječna kiselina kao sastojak prisutna u medu, koncentracije koje se povečavaju same padaju s vremenom preporuka je tretman vršiti tek nakon vrcanja meda za ljudsku upotrebu i ne tretirati pčele u košnici min 8 tjedana prije glavne pčelinje paše.

Težina 1,28 kg
Shopping Cart
Mliječna kiselina 1/1 80%
8,75 (65,93 kn)
Scroll to Top