+385 99 226 7176

Mravlja kiselina

je prirodni sastojak meda, ali samo u određenom omjeru tako da tretiranje treba vršiti izvan glavnih mednih paša jer se njenom upotrebom omjer u medu može povećati. Tretman kod nižih temperatura se ne preporuča jer je tada isparavanje kiseline upitno/usporeno. Tada se preporuča upotreba organskih kiselina poput recimo Oksalne kiseline. Sam tretman vrši se nakon glavnih pčelinjih paša na vanjskim temperaturama od 12-25°C. Najbolje je početi ga krajem dana – predvečer. Postoji nekoliko načina tretmana, a svi su bazirani na postepeno isparavanje mravlje kiseline unutar same košnice. Tako možemo tretman vršiti isparivačima mravlje kiseline, stavljanjem isparivača (spužva – spužvastih krpa) na podnice, direktno na okvire, ili između samih okvira.

Jedan od načina tretmana je i stavljanje karnistera sa 15% koncentracijom u prostor nastavka ili polunastavka ispod ili iznad. U svim tretmanima tremanima onemogućiti pčelama direktni dodir sa samom kiselinom te lagano višednevno isparavnje kiseline.

Mravlju kiselinu 85% rjedimo na 60%!

Sigurna / preporučena primjena mravlje kiseline kod tretmana varroe je od 15-27°C.

Mravlja kiselina se upotrebljavala kao alternativno sredstvo u suzbijanju brzoširećeg nametnika. Danas je svjetski afirmirana kao prihvatljiv preparat u organskom pčelarenju. U Europskoj zajednici mravlja kiselina je (uz timol) jedino kemijsko sredstvo dozvoljeno u ekološkom pčelarenju. Mravlja kiselina grinje varoe ubija respiratornom inhibicijom (blokadom dišnog sistema). Značajno je da mravlja kiselina efikasno uništava grinje u svim stadijima razvoja i u poklopljenom leglu pčela. Rezidue (ostaci kiseline) u medu, vosku i drvetu su minimalni, dapače, do određene mjere su poželjni, jer osiguravaju produženo djelovanje mravlje kiseline. Med se nakon tretmana može odmah konzumirati. Izuzetno, veća prisutnost mravlje kiseline u medu se može osjetiti (po mirisu), ali se nakon nekoliko mjeseci gubi bez ikakvog traga. Stručnjaci navode, odnosno ne očekuju stvaranje rezistencije (otpornosti) varoe na mravlju kiselinu. Ako je dnevna temperatura veća od 25°C stručnjaci preporučuju tretman vršiti tijekom jutra. Načelno, bez obzira kojom metodom tretirali pčelinju zajednicu 60-postotnom mravljom kiselinom, intenzitet isparavanja tijekom srpnja i kolovoza treba biti 10-20 ml dnevno. Tablica po kojoj određujemo količinu 60-postotne mravlje kiseline kojom tretiramo zajednice odozgo.

Doziranje :

Za 1 LR nastavak – 10 okvira …………20 – 25 ml otopine.
Za 1 Farrar nastavak- 10 okvira …….13 – 15 ml otopine.

Težina 1,1 kg
Shopping Cart
Mravlja kiselina 1/1 85%
5,95
Scroll to Top