+385 99 226 7176

Zima na pčelinjaku

Trenutno vrijeme dopušta nam da se malo i opustimo i odmorimo. Zimsko doba na pčelinjaku, ako je sve u redu može biti mirno, kako za pčelara tako i za pčele. Iako imamo i prostora i vremena više negu u sezoni, a dokaz tomu je i činjenica da evo pretražujemo web-ove, čitamo ovaj tekst ili druge pisane materijale o pčelarstvu, ne smijemo izostaviti redovne obilaske pčelinjaka.

Tijekom zime na pčelinjaku je posebno važan mir. Okruženje prirode, bez buke, bez vozila, radnih stojeva, bez galame i strke. Upravo to je važno za kvalitetno zimovanje zdravih i pripremljenih zajednica.

Zima u pčelinjaku, foto: Nemanja Vlahović

Koliko su pčele i zvukovi koji stvaraju vibracije povezani, ali i kako pčele svojim zvukovima, kao zajednica mogu poručiti kako i što im je? Reći ćemo u idućem tekstu!

Trenutne aktualne aktivnosti sažmimo ovako;

  • nadzor kvalitetnog zimovanja
  • briga o varozi
  • praćenje potrošnje hrane
  • suzbijanje grabeži (za toplih dana)
  • borba i suzbijanje uljeza i neprijatelja pčela.

Grabež i njeprijatelji pčela

Ove jeseni pa i zime, samo uzimljavanje, ali i održavanje pčelinjaka i zajednica bili su nešto zahtjevniji. Vjerojatno ste i sami primjetili da je pojačana sklonost pčela prema grabeži, a to je vrlo opasna pojava. Ipak, koliko imamo podataka, ne pojavljuje se klasična grabež, već neka vrsta „čišćenja“ uginulih ili posebno slabih zajednica. Upravo iz ovog razloga treba biti češće u obilasku svojih lokacija. Vratašca na ulazima trebaju biti zatvorena pravilno ili čak i sužena na 1 do 2 cm prolaza. Košnica naravno treba biti ispravna i cijela, ali i dobro zaštićena premazom (boja za košnice), da nam duže traje.

Aktivni su razni ostali neprijatelji pčela, a posebno glodavci, koji koriste i najmanju priliku da se zavuku u košnice. Toplo vrijeme tijekom studenog držalo je pčele u aktivnosti, sa više dana izleta. To je bila nepovoljna situacija za uljeze koji tada uglavnom stradaju i bježe iz košnice. Bila je to i dobra prilika za brze intervencije oko zajednica, ako nešto nije bilo uredu, a tako treba nastaviti i ovaj mjesec, posebno ako bude toplijih dana. Pazite i na ptice koje mogu posjećivati vaše pčelinjake, praviti štetu na košnicama i uznemiravati zajednice. Ako ptica lupka i probija jednu košnicu na paleti, cijela nam je paleta uznemirena. Najbolje je postaviti neko strašilo, svjetlucavi ili šuškavi materijal. Nikako ne pucnjavom ili galamom stvarati buku.

Zalihe hrane

Upravo su zdravstveno stanje naših pčela i količina, odnosno zaliha kvalitetne hrane, dva najjača AS-a koja imamo kad želimo da nam zajednice izađu iz zime. Ako pogledamo unatrag, sve radove i mjere koje smo provodili upravo su za cilj imale zdravu i situ, odnosno hranom osiguranu pčelu! To i je ključ uspješnog pčelarenja. Ne zaboravite dobro kontrolirati stanje hrane, a po potrebi izvršite prihranu pogačom za pčele. I pogače su velika tema, pa evo nameće nam se još jedan dobar tekst.

Varoa

Pratite kad god možete stanje varoe na kontrolnim pločama, a na njima možete vidjeti i količinu otpada, saća, dok oni iskusniji tako procjene i potrošnju hrane i veličinu klupka. Obavite ako još treba i zimsko tretitanje oksalnom kiselinom. Sada kad u zajednicama nema legla idealno je vrijeme, a neki smatraju i vrijeme za temeljno čišćenje pčela od tog opakog nametnika. Ovdje treba biti oprezan, znati odabrati povoljan dan ili dane i naravno rukovati sa sredstvima sukladno uputama proizvođača. Naravno, treba se držati i propisanih doza odnosno recepata, kao i zaštite pčelara, jer sva ta sredstva imaju svoje opasnosti.  Dakle, borba sa varoom se nastavlja! A Vi ste sad u prednosti, nema se kud sakriti!

U pčelarskoj radionici preko zime ima dosta posla. Radimo na uređenju i popravcima dijelova košnica, matičnih rešetki, sakupljača peluda, mreža, pregradnih dasaka, nukleusa, hranilica, itd. Sastavljamo nove elemente, užičavamo okvire, uglavnom, pripremamo se za iduću sezonu za koju naravno očekujemo da će biti dobra!

Vjerujemo da ste proteklo vrijeme iskoristili i za obavljanje ažuriranja svojih podataka u Evidenciji pčelara i pčelinjaka za 2019.godinu, pa sad možete istraživati i postupke nabave novih Nacionalnih staklenki za med, ili pak imate plan nabavljati potrebnu pčelarsku opremu, strojeve i alate, a za koje imate pravo povrata djela uloženih sredstava.

Imate pitanje, komentar, sugestiju, ili želite predložiti temu za neki od sljedećih blogova? Slobodno nas kontaktirajte! I ne zaboravite se pretplatiti na naš newsletter kako bi primali novosti iz svijeta pčelarstva.

Pretplatite se na naš newsletter

* obavezna polja

Molim odaberite načine za koje želite da vas kontaktira Agro Simpa d.o.o.:

Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako što ćete klknuti na link u podnožju našeg e-maila.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Društvene mreže

Najpopularnije

Budi u toku

Pretplatite se na naš Newsletter

Samo novosti i akcije

Kategorije

Povezane objave

Zima na pčelinjaku

Trenutno vrijeme dopušta nam da se malo i opustimo i odmorimo. Zimsko doba na pčelinjaku, ako je sve u redu može biti mirno, kako za

Shopping Cart
Scroll to Top