+385 99 226 7176

Da li su bolje toplo ili hladno valjane satne osnove?

toplo valjane satne osnove

Zima je idealno vrijeme za pčelare i to u pogledu, recimo to tako „prostora i vremena“. Sad treba razmišljati i planirati pothvate i radove, te naravno dobro proračunati ulaganja za sljedeću sezonu. Jedno od, možemo slobodno reći, najvažnijih ulaganja jest ono u dobre i kvalitetne satne osnove. Već smo ranije rekli kako doći do dobrog voska na vlastitom pčelinjaku, ali sjetimo se i kolega koji se tek počinju baviti pčelarstvom. Oni se moraju osloniti na iskusnije kolege i na dobre proizvođače satnih osnova.

Zamislite situaciju selećeg pčelara koji svoje košnice, pčele i med transportira tijekom sezone na nekoliko paša. Što je osim dobrog vozila, kvalitetnih košnica, ali i iskustva tom pčelaru jako bitno!? Pa naravno, sigurna i čvrsta unutrašnjost svake košnice, čvrstoća saća, a početni dio tog saća jest upravo satna osnova. Isto vrijedi naravno i za stacionirane pčelinjake. Ovo je samo jedan primjer zašto nam je potreban dobar vosak i dobra satnina, a takvih primjera ima zaista puno, no umjesto nabrajanja prođimo mi kratko nešto vezano uz proizvodnju satnih osnova.

Proces proizvodnje satne osnove

Kod proizvođača odnosno prerađivača naš vosak prvo ide na sterilizaciju. Ovo je vrlo važan postupak u proizvodnji satnih osnova, a obavlja se obično na temperaturama od 120 do 125 stupnjeva i to u vremenu od 30 minuta. Upravo ovom mjerom vosak se sterilizira i nove satne osnove potpuno su sigurne za naše pčele, dakle, nema mogućnosti prenošenja nekih bolesti. Iz ovog razloga jako je važno da svoje satine nabavljate kod provjerenih proizvođača.

valjak satne osnove
Ispuštanje toplog voska na valjke za otisak

Kako ne bi bili sad nešto prestručni i preopširni malo ćemo pojednostaviti stvari. 

Dva su načina proizvodnje, a većina nas zna ih skraćeno:

Hladni postupak i Topli postupak, Hladno valjanje, toplo valjanje tj. toplo lijevanje.

Koji je bolji? Iskreno, nije ni važno. Najvažnija je kvaliteta i čistoća sirovine s kojom radimo, jer ako je vosak dobar i satna osnova će logično biti!

Razlika toplo i hladno valjane satne osnove

Toplo valjane satne osnove su rađene na način da se vrući vosak na temperaturi 75-80 stupnjeva pušta na valjke koji formiraju saće i nakon toga se noževima režu na željene dimenzije. Valjci imaju na sebi graviranu površinu saća te vosak kada prolazi kroz valjke poprima oblik poznatog nam šesterokuta. 

toplo valjane satne osnove
Proces toplog valjanja satne osnove

Hladno valjane satne osnove se rade na način da se od voska prvo formira traka bez otiska. Nakon što se traka ohladi, ide na utiskivanje šaća na valjke. Toplo valjane satne osnove su na hladnijim temperaturama (ispod 15 stupnjeva) krhke i pucaju te ih je potrebno prije utapanja u okvire prvo staviti u prostoriju na sobnu temperature i onda utapati.  Toplo valjana satna osnova se pokazala nešto kvalitetnijom na višim temperaturama dok je hladno valjana satna osnova nešto bolja na nižim temperaturama. Iz tog razloga na sjeveru Europe se više koristi hladno valjana satna osnova dok je u našim krajevima zastupljenija toplo valjana (radi ljetnih temperatura). Također toplo valjanu satnu osnovu pčele nešto brže izgrade jer vosak nije prešan u procesu proizvodnje.

Kod nabavke satnih osnova posavjetujte se sa proizvođačem kojom tehnologijom su napravljene te radije investirajte u kvalitetnije satne osnove jer pčele će vam biti zahvalne.

Satna osnova
Satna osnova

Patvorenje satnih osnova

Patvorenje satnih osnova raznim parafinima, lojem i stearinima u zadnje vrijeme zbog visoke cijene voska je svakako neprihvatljivo. Ukoliko je satna osnova prejeftina razmislite da li je tu vosak ili ima još nekih dodataka koji nisu prihvatljivi pčeli. Ne mora se dogoditi da satna procuri, moguće je da ćete imati manje legla, puno slabiju zajednicu, a to rezultira i s manje meda u košnici. Dokazano je da stearini u satnoj osnovi uništavaju leglo. Nakon kupnje satne osnove možete ju provjeriti sa FT-IR spektroskoskom analizom koju trenutno radi jedino Agronomski faktulet u Zagrebu te utvrditi što ste zapravo kupili.

Također najbolje je da vam provjereni  proizvođač satnih osnova radi preradu od vašeg voska odnosno da vam od sirovine koju ste mu dali napravi satnu osnovu.

Agro Simpa d.o.o. radi preradu od vašeg voska ukoliko imate minimum 70 kilograma te bi svakako trebalo koristiti tu prednost. Ukoliko imate manje od 70 kilograma dogovorite s nekim prijateljem koji također ima interes da ima kvalitetnu satnu osnovu i da zajedno skupite 70 kg i napravite preradu. Naš način proizvodnje prati put od sirovine do pakiranja finalnog proizvoda. Vaš se vosak ne miješa s drugim pčelarima te se nakon pakiranja posebeno označava vašim imenom kod isporuke.

7 karakteristika dobre satne osnove

Nama je posebno važno da satna osnova koju kupujemo ili mijenjamo ima sljedeće karakteristike;  neke vidimo ili znamo odmah, a u druge se uvjerimo.

  • Boja i mirisi, karakteristično za vosak,
  • Uredno deklarirane, propisno pakovane,
  • Da ih ide oko 11-12 komada u kilogram,
  • Veličina stanice od 4,8 do 5,6 mm,
  • Da ih pčele i matice dobro prihvaćaju,
  • Nema loma i savijanja i urušavanja pri opterećenju u košnici,
  • Podatne kod utapanja….

Dobro je znati i ovo:

Debljina satne osnove nije posebno važna, a možemo rezimirati da je sa debljima lakše raditi dok su one tanje osjetljivije, ali racionalnije.

Kako smo se i ranije podsjetili, pčelari se u malo toga slažu, pa tako i oko užičavanja okvira. Ipak  recimo da je sistem kojim se žice na okviru prepliću najčvršći, ali zahtjeva ručno utapanje pomoću ručnog zvrka,odnosno  kotačića.

Iako  kod vodoravnog ili okomitog užičavanja malo gubimo na čvrstoći budućeg okvira, koji će na sebi, ako sve bude dobro, nositi i 2 ili 3 kg meda,  možemo ga utapati trafom. Eto, sve ima neke prednosti i nedostatke, i ne možemo reći da neki sistem nije dobar.

Još jedan praktičan savjet; Prije nego krenete utapati satne osnove, neka neko vrijeme budu na sobnim temperaturama, tzv. stabilizacija materije, a ne onako iz hladnog prostora odmah na stol. Uglavnom, najbolje se pokazuju temperature od 21-23 stupnja za obavljanje ovog zahtjevnog postupka. Treba imati vremena, ništa na brzinu, jer ipak postavljate temelje novog  plodišnog, pa i medišnog okvira ili rama, a koji treba služiti i matici i pčelama i Vama.

Imate pitanje, komentar, sugestiju, ili želite predložiti temu za neki od sljedećih blogova? Slobodno nas kontaktirajte! I ne zaboravite se pretplatiti na naš newsletter kako bi primali novosti iz svijeta pčelarstva.

Pretplatite se na naš newsletter

* obavezna polja

Molim odaberite načine za koje želite da vas kontaktira Agro Simpa d.o.o.:

Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako što ćete klknuti na link u podnožju našeg e-maila.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Društvene mreže

Najpopularnije

Budi u toku

Pretplatite se na naš Newsletter

Samo novosti i akcije

Kategorije

Povezane objave

Otvoren laboratorij za analizu pčelinjeg voska

Od danas je službeno otvoren naš laboratorij za analizu pčelinjeg voska. Analiza voska provodi se najmodernijom opremom (infra-crvenim spektrofotometrom američkog proizvođača). Laboratorij se nalazi u

Zima na pčelinjaku

Trenutno vrijeme dopušta nam da se malo i opustimo i odmorimo. Zimsko doba na pčelinjaku, ako je sve u redu može biti mirno, kako za

Shopping Cart
Scroll to Top