Nacionalna staklenka za med

Objavio in Novosti on 30/11/2018Komentari isključeni

Domaći med pakiran u nacionalnu staklenku za med uskoro će se naći na policama hrvatskih trgovina.

Tko može koristiti nacionalnu staklenku?

Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede. Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda po košnici. Korisnik (pčelar) je obvezan kupljenu nacionalnu staklenku puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla u skladu s Dobrom pčelarskom praksom. Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen.

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama Pravilnika o medu, med mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom „zemlja podrijetla Hrvatska“. Svaka nacionalna staklenka mora biti označena i znakom „Med hrvatskih pčelinjaka“ u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg će potrošači moći provjeriti podrijetlo meda.

„Prosječna potrošnja meda po stanovniku u Hrvatskoj je dva kilograma, a 8 tisuća pčelara s 450 tisuća pčelinjih zajednica godišnje proizvede više od 9 tisuća tona meda. Na slobodnom tržištu kakvo je naše, može se naći i meda iz cijelog svijeta. No, kako u cijeloj toj ponudi prepoznati domaći hrvatski med? Iako stalno podsjećamo potrošače da čitaju deklaracije i informiraju se prije kupnje, uskoro će svaka dvojba o podrijetlu meda biti otklonjena jer će nacionalna staklenka za med biti lako prepoznatljiva. Pčelari su još jednom pokazali da dobra organizacija i suradnja daju izvrsne rezultate.“

– izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dimenzije

Izradu nacionalne staklenke za med naručio je Hrvatski pčelarski savez koji je i nositelj industrijskog dizajna, a staklenka je izrađena u četiri dimenzije:

  • 720 mL – 900 grama
  • 580 mL – 720 grama
  • 370 mL – 450 grama
  • 210 mL – 250 grama

Med u staklenci od 370 mL koristit će se i za promociju meda u školama u sklopu Školskog mednog dana koji će se obilježiti 7. prosinca simboličnom podjelom staklenki domaćeg meda prvašićima na području cijele zemlje.

Izvor: https://www.hpa.hr

Gdje kupiti nacionalnu staklenku za med?

Nacionalne staklenke za med od sada možete kupiti i u Agro Simpa poslovnicama:

Sisak, Marijana Celjaka 35, 044/570-470
Novo Selo (kod Komareva), Novoselska 169b, 044/719-435
Petrinja, Stjepana Radića 107, 044/814-043
Glina, Žrtava Domovinskog rata 73, 044/882-217
Garešnički Brestovac, Brestovačka ulica 76, 043/327-230
Karlovac, Turanj 59, 047/410-990

Molimo kontaktirajte nas prije dolaska u poslovnicu, kako bi vam objasnili proces kupovine staklenki!